Πασχαλινό ρετρό τελάρο

20190404_184900 (2)Μια φορά και έναν καιρό όταν ήμουνα μικρή οι συγγενείς που έμεναν σ’άλλη γη,σ’άλλα μέρη συνήθιζαν να μας στέλνουν κάρτες το Πάσχα για να μας ευχηθούν τα “Χρόνια πολλά”.
Και βάζαμε τις κάρτες στην κουζίνα,το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού,πάνω στο ψυγείο για να τις βλέπουμε όλοι και να τους θυμόμαστε.
Μετά τις γιορτές βέβαια κατέληγαν σε ένα ντουλάπι που ήταν πάνω από το ψυγείο εκεί που κρατούσαμε τα φάρμακα και τα λουκούμια.Περίεργος συνδυασμός για ντουλάπι θα μου πεις αλλά κάθε σπίτι έχει τα δικά του…Τώρα που το σκέφτομαι θα έλεγα ότι σοφά τα έβαζε η μαμά μου αυτά τα τρία μαζί γιατί και τα τρία,το καθένα χωριστά,γλύκαινε έναν διαφορετικό πόνο…
Όταν ήθελες λοιπόν να πάρεις μια ασπιρίνη ή κανένα λουκούμι πάντα έπεφτες πάνω στις κάρτες και ξόδευες λίγο χρόνο για να τις ξανακοιτάξεις και να θυμηθείς αυτούς που ήταν μακριά…
Η ποικιλία στις κάρτες τότε δεν ήταν και πολύ μεγάλη οπότε οι περισσότερες ήταν θα έλεγα λίγο κακόγουστες,τουλάχιστον στα μάτια μου τότε,αλλά ποιος θα μου το έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα τις νοσταλγούσα και θα μετάνιωνα που δεν είχα το μυαλό να τις συγκεντρώσω για να τις αξιοποιήσω κάποια στιγμή.Αν τις είχα τώρα θα μπορούσα να φτιάξω ένα ωραιότατο κολάζ,θα τις έβαζα σε κάδρο και θα στόλιζα έναν τοίχο του σπιτιού μου με αναμνήσεις.

Οι κάρτες με τις μετακομίσεις της οικογένειας είτε χάθηκαν είτε πετάχτηκαν κι έτσι δεν τις ξαναείδα ποτέ..
Μεγαλώνοντας έμαθα να αγαπώ τα vintage αντικείμενα και πάντα θα μου βγει πιο έντονη η διάθεση για μια πιο ρετρό κατασκευή,μια πινελιά στην διακόσμηση σε κάποια γωνιά του σπιτιού κατά την διάρκεια των γιορτών.

Φέτος μια και πλησιάζει το Πάσχα σκέφτηκα να φτιάξω ένα μικρό τελαράκι κεντήματος με ρετρό αέρα.Κάτι που να πλησιάζει στο ύφος των καρτών εκείνης της εποχής.Έστω στο ελάχιστο…
Σαν θέμα φυσικά θα είχε το κουνελάκι αλλά ήθελα να είναι και λίγο αφαιρετικό…Δηλαδή να έχει το κουνέλι που είναι σύμβολο του Πάσχα από μόνο του χωρίς αβγουλάκια και κοτοπουλάκια τριγύρω.Να πασχαλίζει ελαφρώς…Σε μπέρδεψα?Ε ναι,τέτοια είμαι!!
Πάμε λοιπόν να σε ξεμπερδέψω!
Σαν κατασκευή είναι σχετικά απλή για κάποιον που ασχολείται λίγο με το πλέξιμο,λίγο με το ράψιμο…20190404_093140

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα παρακάτω:

Τσόχα για το σώμα και το σακάκι του κουνελιού σε ότι χρώμα θες
Μουλινέ κλωστές για το πρόσωπο,το χορτάρι και τις λεπτομέρειες στο σακάκι του κουνελιού στα χρώματα που προτιμάς
Καραβόπανο
Τελάρο κεντήματος
Χαρτί,μολύβι,σβήστρα για να σχεδιάσεις το πατρόν για το κουνελάκι και ένα στυλό ραπτικής για να μεταφέρεις το πατρόν στην τσόχα
Νήμα της αρεσκείας σου για να πλέξεις το τελάρο γύρω γύρω
Βελονάκι που να ταιριάζει με το νήμα
Ψαλίδι,βελόνα,καρφίτσες
Κορδέλα με πον πον (στην ουσία θα κόψω ένα πον πον από την κορδέλα για να το κάνω ουρίτσα)
Κλωστή ραψίματος
Κορδέλα

Και ξεκινάμε!!

Παίρνουμε το τελάρο το χωρίζουμε και στον κρίκο που έχει την βίδα κάνουμε άριχτα γαϊτανάκια περνώντας μέσα από τον κρίκο με το βελονάκι πριν πάρουμε νήμα,τόσα όσα χρειάζονται για να καλυφθεί από την μία άκρη ως την άλλη.

20190404_123305-1

Στον επόμενο γύρο γυρνάμε το πλεκτό μας κάνουμε μια αλυσίδα με τρία γαϊτανάκια και αρχίζουμε να πλέκουμε βάζοντας σε κάθε άριχτο γαϊτανάκι από ένα ποδαράκι μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη.

20190404_125341-1

Στην συνέχεια κάνουμε ένα βουβό στο πρώτο γαϊτανάκι από τα τρία που κάναμε προηγουμένως και ξεκινάμε τον τρίτο και τελευταίο γύρο.

Αφήνουμε *2 μάτια και στο τρίτο κάνουμε 7 ποδαράκια αφήνουμε 2 μάτια και στο τρίτο κάνουμε ένα άριχτο γαιτανάκι* επαναλαμβάνουμε την συχνότητα μέσα στους αστερίσκους μέχρι το τέλος όπου ενώνουμε με βουβό γαιτανάκι.
Κόβουμε το νήμα και κρύβουμε την άκρη μέσα στο πλεκτό.Τώρα αν στο μέτρημα δεν σου βγαίνει προς το τέλος να αφήνεις 2 μάτια κενά κλέψε το σταδιακά και κανείς δεν θα το καταλάβει.Δηλαδή αν αφήσεις 1 κενό η 3 κενά μάτια ενδιάμεσα σε 2-3 σημεία δεν θα φανεί,μην ανησυχείς…

20190404_151457-1

Δεν κατάλαβες τίποτα επειδή έχεις μάθει την ορολογία στα αγγλικά και τα παραπάνω αντί να σου φανούν ελληνικά σου φαίνονται κινέζικα?Κανένα πρόβλημα!!Σε καταλαβαίνω!Και για μένα που έμαθα να πλέκω με αγγλικούς όρους η ελληνική ορολογία μου φαίνεται ακόμα ξένη.Παρακάτω σου έχω σύντομη αγγλική version του πατρόν.

1)make a slip knot and sc all the way around the hoop.Don’t count stitches it doesn’t matter

2)Turn your work chain 3 and make one dc in every sc of the previous row

3)slip stitch into the first stitch of chain 3 *leave two stitches and into the third make 7 dc all in the same stitch,leave two stitches and in the third stitch make a sc*
Repeat * until the end of the row

Σειρά έχει το κουνελάκι που περίμενε αρκετή ώρα μέχρι να πλέξουμε το τελάρο αλλά τώρα θ’ασχοληθούμε με αυτό.

Κόβουμε το πατρονάκι που έχουμε σχεδιάσει σε ένα χαρτί το τοποθετούμε στην τσόχα,σχεδιάζουμε γύρω γύρω το πατρόν πάνω της και αφού την κόψουμε κι αυτή την καρφιτσώνουμε πάνω στο τεντωμένο καραβόπανο και αρχίζουμε το ράψιμο.

Κάνουμε μικρές και τριανταφυλλένιες ραφούλες για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Περνάμε την κλωστή από πίσω προς τα μπρος μετά από μπρος στο πίσω μέρος λίγα χιλιοστά δίπλα και όταν ξαναφέρουμε την βελόνα μπροστά την περνάμε μέσα από την θηλιά που έχει σχηματίσει η κλωστή.

Σειρά έχει η ζακετούλα.
Έκανα γύρω γύρω κατά διαστήματα γαλλικούς κόμπους για την ζακετούλα και χρησιμοποίησα τους γαλλικούς κόμπους και για το πρόσωπο του κουνελιού (μάτι-μύτη).Μετά έραψα μια μικρή τσεπούλα με τον τρόπο που έραψα και το σώμα και αφού τελείωσα έραψα και το πον πον στην ουρά.
Τέλος έβαλα έναν μικρό φιόγκο στο λαιμουδάκι του χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι κορδέλας.

20190404_184900 (2)

Για την τσαχπινιά κέντησα με δυο αποχρώσεις του πράσινου χορταράκια και έτοιμος!!!

Τουλάχιστον το μπροστινό μέρος είχε τελειώσει.Σειρά είχε το πίσω μέρος.

Έκοψα γύρω γύρω το καραβόπανο  και με απλές βελονιές το έσφιξα στο πίσω μέρος.56476756_10216793037171757_3619010598332792832_n

Μετά έκοψα κυκλικό κομμάτι τσόχας στο μέγεθος του τελάρου το έραψα κι αυτό στο πίσω μέρος πάνω από το ύφασμα για ένα πιο όμορφο και καθαρό τελείωμα με τον τρόπο που έραψα το σώμα του κουνελιού και ήμουν έτοιμη να το θαυμάσω!!!

Δεν ξέρω πως σου φάνηκε από την περιγραφή σαν διαδικασία αλλά πίστεψέ με αν το έχεις λίγο με το πλέξιμο και με το ράψιμο όπως είπα και στην αρχή και αν σου αρέσουν οι ρετρό λεπτομέρειες δοκίμασε να το φτιάξεις  και θα το διασκεδάσεις όσο κι εγώ!!

Το δικό μου κουνελάκι βρήκε την θέση του στην κουζίνα μου και θα μου κρατάει παρέα σε όλα τα καθημερινά και γιορτινά μαγειρέματα!

Advertisements

4 comments

 1. Mπράβο Μαρίλη! Καταπληκτικό το τελαράκι σου. Επειδή έχω να ασχοληθώ με το βελονάκι πάνω από χρόνο, τα έχασα με την ελληνική και ξένη ορολογία, αλλά με έχετε ψήσει σοβαρά να αρχίσω να ξαναπιάνω τα μαλλιά και τα βελονάκια μου να τα ξαναθυμηθώ. Ο λαγός καταπληκτικός και οι αναμνήσεις με τις κάρτες είναι ίδιες με τις δικιές μου.Έκανα ένα άγαρμπο ξεκαθάρισμα μια φορά και πετάχτηκαν πολλές. Κρίμα που δεν στέλνουμε πια κάρτες ευχών και περιοριζόμαστε στα social media.

  Liked by 1 person

  • Γράφοντας το κείμενο Κατερίνα αυτή ακριβώς την σκέψη είχα στο μυαλό.Ότι είναι κρίμα που δεν στέλνουμε πια κάρτες στους αγαπημένους μας που μένουνε μακριά ή που δεν γράφουμε μια μικρή καρτούλα για να βάλουμε μέσα σε δώρο φίλου ή που δεν έχουν την θέση γενικότερα που τους αξίζει πια…

   Like

 2. Πάρα πολύ ωραίο ποστ Μαρίλη ! Τι ωραίες αναμνήσεις για τις κάρτες ! Ακόμα στέλνω κάρτες ! Το τελάρο φανταστικό μπορεί με τα βελονάκια να μην έχω ουδεμία σχέση αλλά πόσο ωραία ιδέα να πλέξεις γύρω γύρω το τελαρο. Αν θέλετε μπορούμε να στείλουμε μεταξύ μας κάρτες .

  Liked by 1 person

  • Αγγελική θα ήταν τέλεια αν στέλνατε κάρτες η μία στην άλλη!!Ο μόνος που εξακολουθεί να μου στέλνει κάρτες στις γιορτές είναι ένας φίλος μου που ζει στην Αγγλία.Ανταλλάσσουμε κάρτες έντεκα χρόνια τώρα που κρατάει η φιλία μας και το βρίσκω πολύ γλυκό!Με τους μακρινούς συγγενείς τα λέμε πια μέσω των social media μόνο.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s